TYÖTURVALLISUUS OPPILAITOKSISSA PUHUTUTTAA EDELLEEN TÄNÄ SYKSYNÄ

Tampereen yliopistossa julkaistu Tero Kurkimäen pro gradu – tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, miten työturvallisuuslaissa määrätty työrauha toteutuu oppilaitoksissa. Tutkimuksen aineistona olivat Opettaja-lehden työrauhaa kouluissa käsittelevät artikkelit, jotka kuvasivat oppilaiden väkivaltaista käyttäytymistä ja opettajiin kohdistuvaa väkivaltaa. Kurkimäki tutki, millä konkreettisilla keinoilla artikkelien mukaan olisi mahdollista pitää järjestystä ja puuttua kiusaamiseen siten, että työrauha oppilaitoksissa toteutuisi. 

Kurkimäki käsittelee tutkimuksessaan mm. turvallisen työn olemusta ja sitä, millaisista osista työhyvinvointi koostuu. Hän toteaa, että työhyvinvoinnin määrittäminen yksiselitteisesti on hankalaa, sillä se ei ole vain yksi termi tai käsite vaan kokonainen joukko käsitteitä, jotka saattavat olla myös toistensa kanssa ristiriidassa. Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan työhyvinvointi koostuu seuraavista tekijöistä: työntekijän terveydestä, työntekijän jaksamisesta, työpaikan turvallisuudesta, hyvästä työn hallinnasta, työilmapiiristä sekä johtamisesta. Työn tulisi olla näin palkitsevaa, mieleistä ja koko elämänhallintaa tukevaa. (STM 2010.)

Kurkimäki toteaa, että työhyvinvointi ja työsuojelu koskevat jokaista työntekijää ja siksi kaikkien tulisi olla sitoutuneita kehittämään oman työpaikkansa kaikkia työhyvinvointiin liittyviä tekijöitä. Työpaikkojen vaarojen ehkäisemistä varten tulisi tehdä yhteinen arviointi ja suunnitelma. Jokaisen työntekijän pitäisi tietää oman työnsä vaarat ja myös ne mallit, joiden avulla vaarat voidaan ehkäistä ja miten vaaroilta voi suojautua. Työsuojelun avulla työn tekeminen on helpompaa, turvallisempaa ja tasapuolisempaa, kun kaikille luodaan yhteiset toimintamallit. (TTK 2003.) Työturvallisuus, vaarojen ehkäiseminen ja vaaroihin tarttuminen kuuluvat myös opetuskentälle. Vaarat oppilaitoksissa saattavat tarkoittaa eri asioita kuin esim. tuotantolaitoksissa tai palvelualalla, mutta käytännössä samoja työturvallisuuteen liittyviä lakeja tulkitaan, mikäli häiriöitä havaitaan.


Kuinka edistää työturvallisuutta vapaan sivitystyön piirissä - omassa työpaikassasi? Katso Osaava-hankeen koulutuskalenteria:
http://www.snellmankesayliopisto.fi/s/kurssit/Osaava-ohjelma/Kasvatus-%20ja%20opetusala




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti